O mnie
Dietetyk kliniczny
Czy studia to dla mnie jedyne źródło wiedzy? Absolutnie nie! Ilość ukończonych kursów, konferencji i przeczytanych książek dawno sprawiła, że straciłam rachubę, ile dokładnie ich było. Poniżej znaleźć można dokładny opis kwalifikacji, jakie posiadam, a także informacje na temat mojego podejścia do dietetyki oraz współpracy z pacjentami.
Klaudia Potyrcha
Dietetyk kliniczny
Już od czasów studiów magisterskich pracuję z pacjentami indywidualnymi, co sprawia, że mimo młodego wieku mogę pochwalić się sporym doświadczeniem we współpracy z osobami w różnym wieku i z różnymi jednostkami chorobowymi.
Jak się ze mną współpracuje? Moi dotychczasowi pacjenci twierdzą, że podchodzę do każdego z dużą troską, zaangażowaniem i indywidualnością. Każda osoba pojawiająca się w moim gabinecie to dla mnie kompletnie nowa historia wymagająca specjalnego podejścia. Ułożone przeze mnie diety są zawsze szyte na miarę i ściśle dopasowane do tego, co pacjent uzgodni ze mną podczas pierwszej wizyty.
Komfort pacjentów
jest dla mnie najważniejszy
Nie masz czasu na gotowanie i nie jest to coś, co sprawia ci przyjemność? Możesz być pewien, że jadłospis będzie niezwykle prosty i bazujący tylko na produktach dostępnych w każdym markecie. Zawsze w planach żywieniowych przemycam ulubione potrawy i produkty pacjentów. Jeżeli nie wyobrażasz sobie niedzieli bez klusek śląskich, a batonik czekoladowy jest tym, co chodzi za Tobą od dłuższego czasu, to możesz być pewien, że nie zabraknie tych elementów w Twoim jadłospisie.
Rozsądne podejście
to klucz do sukcesu
Nie jestem zwolennikiem detoksów, czy diet głodówkowych. Pamiętaj, że dieta, to tak naprawdę kształtowanie nowych nawyków żywieniowych i nauka dokonywania odpowiednich wyborów, które powinny z Tobą zostać już na zawsze. Absolutnie nie utożsamiam się ze stwierdzeniem: „Wszystko albo nic.” Moi pacjenci wiedzą, że od czasu do czasu każdy z nas (tak, ja też) sięga po pizzę, drożdżówkę, czy lampkę wina. I wiecie co? To nic złego!
Najczęstsze problemy
moich pacjentów
Ukończone Uniwersytety i kilkuletnie doświadczenie zawodowe sprawiają, że nie jestem dietetykiem, do którego zgłaszają się tylko osoby walczące z nadmiarem kilogramów. Zajmuję się dietoterapią całego szeregu jednostek chorobowych, m.in.:
- Choroby autoimmunologiczne, np. Hashimoto, celiakia
- SIBO, IBS
- Choroba refluksowa oraz stany zapalne żołądka i jelit
- Insulinooporność
- Cukrzyca typu I oraz II
- Nietolerancje pokarmowe oraz alergie
- Anemia
- Zaburzenia odżywiania, np. kompulsywne objadanie się
… i wiele, wiele więcej.
Podejście holistyczne
i psychodietetyka
Ukończyłam kurs z zakresu psychodietetyki i biorę udział w konferencjach o tej samej tematyce. Dzięki temu podchodzę do pracy z pacjentem nie tylko pod kątem ułożenia zbilansowanej, zdrowej diety. Niezwykle ważne są dla mnie wszystkie sfery życia, które na pierwszy rzut oka nie mają nic wspólnego z nieprawidłową masą ciała, czy złym stanem zdrowia. Istotne są dla mnie takie aspekty jak: przewlekły stres, odpowiednia ilość snu, aktywność fizyczna i inne czynniki, które dotyczą szeroko pojętej higieny życia. Podczas współpracy ze mną możesz nauczyć się także sposobów walki ze stresem, uważnego jedzenia, czy prowadzenia dzienniczka psychodietetycznego.