Oferta
usług dietetycznych
Po pomoc dietetyka zgłaszają się nie tylko osoby, których celem jest zrzucenie zbędnych kilogramów, ale także pacjenci cierpiący na różne schorzenia, w leczeniu których niezwykle ważna jest prawidłowa dieta i zdrowy styl życia. Z myślą o różnorodnych potrzebach moich pacjentów przygotowałam poniższą ofertę.
Odpowiednio zbilansowany plan żywieniowy z uwzględnieniem zapotrzebowania na makroelementy, witaminy oraz minerały. Współpraca jest prowadzona zarówno z osobami dorosłymi, jak i dziećmi z nadmierną masą ciała. Jadłospis uwzględnia preferencje żywieniowe pacjenta, tryb życia, stopień aktywności fizycznej, a także możliwości kulinarne.
Jadłospis indywidualnie dobrany do występujących jednostek chorobowych: cukrzyca, insulinooporność, hipoglikemia reaktywna, hipercholesterolemia, podwyższone stężenie trójglicerydów, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca i inne choroby układu krwionośnego.
Współpracuję z osobami borykającymi się z: chorobą refluksową, chorobą wrzodową, stanem zapalnym żołądka oraz jelit, IBS (Zespół Jelita Drażliwego), SIBO (Zespół Rozrostu Bakteryjnego Jelita Cienkiego), polipami jelita grubego, przewlekłymi zaparciami, przewlekłymi biegunkami, chorobami wątroby.
Do tej grupy zaliczamy takie jednostki chorobowe jak: Hashimoto, choroba Gravesa – Basedova, RZS (Reumatoidalne Zapalenie Stawów), celiakia, czy łuszczyca.
Jadłospis opiera się na przygotowaniu zbilansowanego planu, który nie tylko wyklucza szkodliwe składniki pokarmowe, ale także uzupełnia ewentualne niedobory. Przykładem może być dieta dla osób z anemią, czy nietolerancją laktozy.
Zajmuję się współpracą m.in. z osobami chorującymi na bulimię, czy kompulsywne obiadanie się. Współpraca polega na zmianie nawyków całej rodziny pacjenta, nauce dokonywania prawidłowych wyborów żywieniowych, prowadzeniu dzienniczka psychodietetycznego, czy kształtowaniu prawidłowej relacji z jedzeniem.